Ak milujete cviklu, cviklové kofty sú skvelým spôsobom, ako ju zaradiť do každodenného jedálnička. Cviklové kofty sa perfektne hodia k šošovicovému dhálu, Basmati ryži a jarnému šalátu. Určite vyskúšajte tiež :)
Náročnosť: začiatočníci
Príprava: 1 hodina
Porcia: 2 porcie
Pôsobenie na dóše: V- P+ K-
Na cviklové kofty potrebujeme:
1 menšia cvikla
2-3 PL múka (pšeničná, pohánková,...)
2-3 PL strúhaný kokos
hrsť slnečnicových semienok
1 ČL himalájska soľ
1 ČL kurkuma
1 ČL mletý koriander
1/4 ČL garam masala
Na šošovicový dhál potrebujeme:
90g červená šošovica
2 PL ghee (alebo olej)
2 PL strúhaný kokos
1 ČL rímska rasca
1 ČL horčičné semienka
2 PL nastrúhaný čerstvý zázvor
1/2 ČL asafoetida
1/4 ČL garam masala
1 ČL kurkuma
1 ČL himalájska soľ
1 ČL trstinový cukor
Ryža:
1 PL ghee (alebo olej)
140g Basmati ryža
Jarný šalát:
100g rukola (prípadne čínska kapusta)
3-4 reďkovky
1/2 paprika kápia
3-4 cherry paradajky
1 ČL citrónová šťava
hrsť slnečnicových semienok (nemusí byť)
Postup:
Na začiatok si dáme variť cviklu na cca 30-40 minút.
Kým sa cvikla varí, pripravíme si šošovicový dhál. Na rozohriatej panvici rozpustíme ghee a pridáme najprv celé koreniny – rímska rasca, horčičné semienka a nastrúhaný zázvor. Ak začnú horčičné semienka praskať, pridáme mleté korenie – asafoetidu, kurkumu, garam masalu. Orestujeme 30 sekúnd a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, strúhaný kokos a chvíľku restujeme. Potom pridáme vodu (asi 300ml), prikryjeme pokrievkou a varíme 30 minút. V prípade potreby pridáme vodu. Ku koncu varenia ešte osolíme a ocukríme.
Prejdeme na prípravu ryže. Ryžu si najprv prepláchneme. Do hrnca pridáme najprv ghee a pár sekúnd opražíme, pridáme prepláchnutú ryžu, pár sekúnd opražíme a zalejeme vodou. Varíme 18 minút.
Uvarenú cviklu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, strúhaný kokos, semienka a korenia (kurkuma, koriander, soľ, garam masala). Zmes má byť tuhá (v prípade potreby ešte pridáme múku). Vytvarujeme tenké kofty (môžu byť aj guličky) a vypražíme na slnečnicovom oleji cca 8 minút z každej strany. Alebo pečieme v rúre na 180°C 20 minút.
Na záver si pripravíme jarný šalát. Zmiešame rukolu, nakrájané reďkovky, papriku, cherry paradajky. Pridáme citrónovú šťavu, môžeme pridať aj semienka a premiešame.
Hotové cviklové kofty podávame s dhálom, ryžou a šalátom.
Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám tento jarný recept podaril :-)
TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.
Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comments