Hľadáte recept, ktorý počas chladného počasia zahreje telo i myseľ? Práve ste ho našli. Vyskúšajte chrumkavé kapustníky so zemiakovou kašou a mrkvovým šalátom. Ak máte radi kyslú kapustu, tento vegan recept si určite zamilujete :-)
Náročnosť: začiatočníci
Príprava: 40 minút
Porcia: 2 osoby
Pôsobenie na dóše: V- P+ K+
Na zemiakovú kašu potrebujeme:
4 ks zemiaky
štvrtina hokaido tekvice (môžeme vynechať)
50g mrazený hrášok
50g rastlinné maslo
50ml - 100ml rastlinné mlieko (podľa chuti)
1 ČL himalájska soľ
1 ČL kardamón
Rada: Podľa ajurvédy je pre telo nekompatibilné prijímať mliečne produkty spolu s kyslými potravinami. Preto zemiakovú kašu radšej pripravte s rastlinným mliekom aj maslom.
Na kapustníky potrebujeme:
200g kyslá domáca kapusta
3PL hraška (https://www.hraska.cz/p/hraska-na-obalovani-1-kg)
1 PL hladká múka
1/2 ČL himalájska soľ
1 ČL koriander
1 ČL kurkuma
štipka dlhého pepra pippali
slnečnicový olej / ghee na vyprážanie
Rada: Hrašku zmes kúpite v takmer každej zdravej výžive. Je perfektná na obaľovanie aj zahusťovanie jedál.
Na šalát potrebujeme:
1ks postrúhaná väčšia mrkva
Rada: Ak máte zvýšenú Váta dóšu, pridajte do šalátu trochu citrónovej šťavy a slnečnicové semienka.
Postup:
Na začiatok si ošúpeme a nakrájame na kocky zemiaky a hokaido. Spolu s mrazeným hráškom dáme variť na 25 minút.
Kým sa zemiaky, hokaido a hrášok varia, pustíme sa do tvorby kapustníkov. Najprv si prepláchneme kapustu pod tečúcou vodou. Potom vodu odvapkáme a preložíme do misky.
Ku kapuste pridáme korenia, múku a poriadne pomiešame. Nakoniec pridáme hrašku zmiešanú s trochou vody (náhrada za vajíčko). Vzniknutá zmes má byť mierne tekutá.
Na panvici si rozpálime olej / ghee a zmes pridávame s polievkovou lyžicou – na jednu placku 2 polievkové lyžice zmesi. S lyžicou vytvarujeme placku a pražíme približne 8 minút z každej strany.
Zemiaky, hrášok a hokaido precedíme a popučíme na zemiakovú kašu. Pridáme soľ, kardamón, maslo a mlieko.
Podávame spolu s mrkvovým šalátom a užívame si každé sústo, pretože kapustníky su fakt dobré :-)
Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám kapustníky podarili :-)
TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.
Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comments