Pokiaľ ide o pálenie záhy, tento čaj mení hru. Kombinácia troch kulinárskych korenín – rasca, koriander a fenikel v čaji vám pomôže pri pálení záhy aj pri rôznych problémoch s trávením. Naučte sa jednoducho pripraviť ajurvédsky čaj KKF.
Čo pomáha na pálenie záhy z pohľadu ajurvédy?
Pálenie záhy je v ajurvéde vysvetlené nerovnováhou Pitta dóše v tele. Pitta je ohnivá dóša a riadi metabolizmus a transformáciu v tele. Ajurvéda navrhuje jednoduché stratégie, ktoré pomôžu znížiť prebytok Pitty, ako je konzumácia potravín, ktoré ochladzujú a vyhýbanie sa jedlám, ktoré sú veľmi korenené alebo zahrievajúce.
Potraviny zhoršujúce Pittu sú najčastejšie ocot, citrusy, paradajky, chilli, cibuľa, cesnak, alkohol, kofeín či vyprážané jedlá. Ďalej stres, nepravidelné stravovacie návyky, nedostatok spánku či užívanie antibiotík tiež zvyšuje produkciu tepelných toxínov, čo vedie k zvýšeniu Pitty v tele.
Čo proti páleniu záhy? Všeobecné ajurvédske odporúčania sú:
Vyhnite sa čiernemu čaju, káve a sýteným a alkoholickým nápojom
Vyhnite sa spracovaným a fermentovaným potravinám
Pri varení nepoužívajte cesnak, zázvor, cibuľu, paradajky ani ocot
Vyhnite sa všetkým kyslým, slaným, pálivým a korenistým jedlám
Večer sa treba striktne vyhýbať tvarohu
Do stravy zaraďte ajurvédsky čaj na pálenie záhy KKF
Dajte si pozor aj na životný štýl
Nepracujte dlhé hodiny bez odpočinku
Doprajte si dostatočne dlhý spánok
Doprajte si denne dostatok pohybu a fyzickej aktivity
V žiadnom prípade nevynechávajte jedlá počas
Ajurvédsky čaj KKF a jeho výhody
Názov KKF je skratka pre 3 koreniny, ktoré obsahuje – kumín = rasca, koriander a fenikel. Čaj má krásnu zlatistú farbu s jemnou orieškovou príchuťou, ktorá uzemňuje a vyživuje telo. Či už chcete ľahký detox alebo len podporiť trávenie, čaj KKF je lahodnou ajurvédskou voľbou. Medzi jeho hlavné tromfy patrí to, že:
eliminuje pálenie záhy (aj pálenie záhy v tehotenstve)
podporuje tráviaci oheň bez zhoršenia Pitty
podporuje vstrebávanie a asimiláciu živín
čistí lymfatický systém
podporuje jemný detox tela
znižuje plynatosť a nadúvanie
upokojuje zápal
užitočný pri nevoľnosti (aj pri nevoľnosti v tehotenstve)
podporuje správnu funkciu močového systému
považuje sa za ajurvédskeho „bojovníka proti tuku“, pomáha udržiavať zdravú váhu
Samostatne sa každá korenina môže pochváliť zaujímavými zdravotnými výhodami:
Rímsky kmín (kumín, rímska rasca) je jednička na podporu trávenia, stimuluje metabolizmus a odstraňuje plynatosť.
Koriander zlepšuje trávenie a reguluje plynatosť, tiež znižuje zápal, upokojuje svalové kŕče a zvyšuje vstrebávanie a asimiláciu živín.
Fenikel je pre svoje chladivé vlastnosti najlepším korením pre dóšu Pitta. Fenikel uvoľňuje tráviaci trakt, vďaka čomu je priaznivý pri syndróme dráždivého čreva. Fenikel tiež pomáha rozhýbať lymfu, podporuje tvorbu materského mlieka, duševnú bdelosť a spaľovanie tukov.
Ako pripraviť KKF čaj?
Môžete si vybrať z dvoch možností :)
1. Pri rýchlej príprave len zalejte vriacou vodou
Zmiešajte 1 ČL rímskej rasce, koriandra a feniklových semienok.
Semená zalejte 500ml vriacej vody.
Nechajte lúhovať 10 minút.
Sceďte, nechajte vychladnúť a popíjajte počas celého dňa.
2. Pre silnejšie účinky čaj povarte a sceďte
Zmiešajte 1 ČL rímskej rasce, koriandra a feniklových semienok.
Semená vložte do hrnca s vodou (500ml).
Priveďte do varu a varte na miernom plameni cca 5 minút.
Sceďte, nechajte vychladnúť a popíjajte počas celého dňa.
TIP: Celkovú liečbu pálenia záhy je najlepšie konzultovať so špecializovaným terapeutom.
TIP: Zaujíma vás ajurvéda? Našli ste sa v Pitta dóši? Spoznajte všetky princípy ajurvédy v kurze: Online ajurvéda pre moderného človeka. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a budete ich vedieť aplikovať na sebe aj svojej rodine. Vaše poznatky môžete prehĺbiť ajurvédskou diagnostikou.
Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom, ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Napriek tomu verím, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comentários