Ak hľadáte pravú Indiu, vsaďte na paneer butter masala. Ide o jedno z najchutnejších indických jedál. A ak ho viete správne pripraviť, budete sa zalizovať až za ušami. Naučte sa pripraviť božský recept na paneer butter masala podľa ajurvédskych princípov :)
Náročnosť: pokročilí
Príprava: cca 40 minút
Porcia: 2 väčšie porcie / 3 menšie porcie
Pôsobenie na dóše: V= P+ K=
Na omáčku potrebujeme:
slnečnicový olej a hrubý plátok masla
6-8 ks klinčeky
3-5 ks zelené kardamómy
1 ČL sušený zázvor
1 ČL asafoetida
3 veľké paradajky
hrsť kešu orechov
200ml voda
Na dochucovaciu kari zmes potrebujeme:
slnečnicový olej a hrubý plátok masla
1/2 ČL mletá kurkuma
1/2 ČL mletý koriander
1/2 ČL mletá rímska rasca
1/2 ČL garam masala
2 ČL himalájska soľ
na záver ešte sladká smotana
Škoricová ryža:
1 PL ghee
1 ČL škorica
150g Basmati ryža
Indický syr:
200g indický syr paneer (panýr) z 2 litrov mlieka (dá sa veľmi ľahko vyrobiť doma alebo kúpiť v Kauflande)
Postup:
1. Príprava omáčky
Na začiatku si v panvici rozohrejeme olej a maslo. Pridáme celé klinčeky a kardamón. Počkáme, kým sa uvoľní intenzívna vôňa korenia.
Potom pridáme sušený zázvor a asafoetidu, premiešame a hneď pridáme nakrájané paradajky a kešu. Na panvicu dáme pokrievku a dusíme 25 minút na miernom plameni. Po 10-15. minútach pridáme vodu, aby sa nám to nepripaľovalo. Prejdeme na prípravu ryže.
2. Príprava ryže
Kým sa nám zmes dusí, pripravíme si ryžu. V hrnci rozohrejeme 1 PL ghee, pridáme škoricu, orestujeme 30 sekúnd, potom pridáme prepláchnutú ryžu, chvíľku orestujeme a zalejeme vodou (tak aby bola ryža 1-2 cm pod hladinou). Varíme 18 minút a scedíme.
3. Rozmixovanie omáčky
Po 25. minútach zmes rozmixujeme kvalitným mixérom na hladkú omáčku. Dáme sa pozor, aby boli všetky celé korenia poriadne zmixované. V prípade potreby pridáme vodu.
4. Príprava kari zmesi do omáčky a dokončenie omáčky s panýrom
Teraz prejdeme na prípravu kari zmesi. V ďalšej panvici si rozohreme olej a maslo. Pridáme všetky práškové korenia a restujeme 30 sekúnd.
Do tejto kari zmesi pridáme našu pripravenú rozmixovanú omáčku, necháme prejsť varom. V prípade potreby pridáme trochu vody. Na záver pridáme na kocky nakrájaný paneer a 2-3 PL kvalitnej sladkej smotany a máme hotovo. Omáčku podávame spolu s ryžou a vychutnávame si každé sústo, lebo je to fakt božské.
Prajem vám dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám recept na paneer butter masala podaril :-)
TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.
Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comments