Tiež patríte medzi ľudí, ktorí veľmi nemusia chuť pohánky? S týmto receptom zmeníte názor. Prinášam vám úžasný recept na vyprážané pohánkové guľky so šalátom a zemiakovou kašou. Pohánka je skvelá najmä na jar, lebo je vysušujúca a pomáha telu zbaviť sa nadbytočnej Kaphy zo zimy. Navyše je bezlepková a môžu si na nej pochutnať aj celiatici :)
Náročnosť: začiatočníci
Príprava: cca 40 minút
Porcia: 2 porcie
Pôsobenie na dóše: V+ P+ K-
Na zemiakovú kašu potrebujeme:
5 ks väčšie zemiaky
50g mrazený hrášok
50g maslo
50ml až 100ml mlieko (podľa chuti)
1 ČL himalájska soľ
1 ČL kardamón
Na pohánkové guľky potrebujeme:
100g pohánka
3 PL hladká múka
1 ČL kurkuma
1 ČL himalájska soľ
1/4 ČL garam masala
½ ČL mletá rímska rasca
olej
Postup:
Na začiatok si dáme variť pohánku s vodou na 20 minút. Voda by mala siahať na dvojnásobok výšky pohánky.
Kým sa pohánka varí, ošúpeme zemiaky, nakrájame ich na kocky, pridáme do hrnca spolu s hráškom, zalejeme vodou a varíme 25 minút.
Pohánku scedíme a vložíme do misky. Pridáme korenia: kurkumu, soľ, garam masala a kardamón. Pridáme 3 PL hladkej múky a všetko dôkladne rozmiešame. Zmes by mala byť tuhá a dobre tvarovateľná. Podľa potreby môžeme ešte pridať múku.
Na panvici si zohrejeme olej a začneme ručne tvarovať pohánkové guľky. Guľky pečieme na miernom plameni cca 10-15 minút.
Kým sa guľky pražia, zemiaky po uvarení scedíme, pridáme plátok masla a mlieko podľa potreby (ja pridávam viac, lebo mám rada redšiu kašu). Následne zemiaky popučíme.
Upečené pohánkové guľky podávame so zemiakovou kašou a čerstvým šalátom.
Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako vám pohánkové guľky chutili :-)
TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou.
Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comments