Prekyslenie organizmu je v dnešnej rýchlej dobe pomerne bežná porucha trávenia. S niekoľkými jednoduchými zmenami životného štýlu môžete hravo zabrániť nepríjemným pocitom prekyslenia. Prečítajte si zaujímavý článok o tom, ako na prekyslenie organizmu hľadí ajurvéda.
Čo je prekyslenie organizmu?
Prekyslenie jednoducho znamená zvýšenú hladinu kyseliny v žalúdku. Žalúdok bežne vylučuje kyselinu chlorovodíkovú, tráviacu šťavu, ktorá rozkladá častice potravy na ich najmenšiu formu a pomáha tak tráveniu. Problém nastane, keď žalúdok tvorí príliš veľké množstvo kyseliny, teda viac ako potrebuje. Tento stav je známy ako prekyslenie organizmu.
Podľa ajurvédy je prekyslenie spôsobené nerovnováhou Pitta dóše. Ajurvédska filozofia hovorí, že každý človek je tvorený kombináciou piatich prvkov: priestor, vzduch, voda, oheň, zem. Tieto prvky sa v tele spájajú a vytvárajú tri typy energií nazývané dóše – Váta, Pitta a Kapha. Pitta je ohnivá dóša a riadi metabolizmus a transformáciu v tele.
Ako dáva telo najavo, že trpí prekyslením?
Problémy s dýchaním
Náhla strata hmotnosti
Grganie
Zvracanie
Plynatosť
Znížená chuť do jedla
Pálenie záhy
Bolesť hrudníka a žalúdka
Tlak v hrudníku po jedle
Bolesť v ušiach
Strata vlasov
Horká chuť v ústach
Podráždenie v oblasti konečníka
Pocit nepokoja
Výskyt krvi v stolici
Prekyslenie organizmu z pohľadu ajurvédy
Prekyslenie je v ajurvéde známe ako Amlapitta (Amla znamená kyslá a Pitta znamená teplo). Prekyslenie je teda stav charakterizovaný zvýšenou kyslosťou a teplom v tele.
Zvýšená Pitta zhoršuje tráviaci oheň Agni, čo vedie k nesprávnemu tráveniu potravy a produkcii Ámy (toxínov). Táto Áma sa hromadí v tráviacich kanáloch a spôsobuje prekyslenie. Liečba prekyslenia v ajurvéde je zameraná na upokojenie zhoršenej Pitta dóše. Liečbu prekyslenia je najlepšie konzultovať so špecializovaným terapeutom.
Potraviny zhoršujúce Pittu sú najčastejšie ocot, citrusy, paradajky, chilli, cibuľa, cesnak, alkohol, kofeín či vyprážané jedlá. Ďalej stres, nepravidelné stravovacie návyky, nedostatok spánku či užívanie antibiotík tiež zvyšuje produkciu tepelných toxínov, čo vedie k zvýšeniu Pitty v tele.
Všeobecné ajurvédske odporúčania pre prekyslenie organizmu:
Vyhnite sa čiernemu čaju, káve a sýteným a alkoholickým nápojom
Vyhnite sa spracovaným a fermentovaným potravinám
Pri varení nepoužívajte cesnak, zázvor, cibuľu, paradajky ani ocot
Vyhnite sa všetkým kyslým, slaným, pálivým a korenistým jedlám
Večer sa treba striktne vyhýbať tvarohu
Dajte si pozor na životný štýl
Nepracujte dlhé hodiny bez odpočinku
Doprajte si dostatočne dlhý spánok
Doprajte si denne dostatok pohybu a fyzickej aktivity
V žiadnom prípade nevynechávajte jedlá počas dňa
Nevyjedajte medzi jedlami a ani sa neprejedajte
Účinné ajurvédske tipy na prekyslenie organizmu
Prinášam vám niekoľko overených domácich tipov, ktoré môžu pomôcť zmierniť prekyslenie vášho tela a vrátiť váš život do normálu.
KKF čaj
Ak by ste mali vyskúšať aspoň jedného ajurvédskeho pomocníka na prekyslenie, všetkými desiatimi odporúčam KKF čaj. KKF čaj je jeden z najlepších doplnkov pri akejkoľvek Pitta nerovnováhe. KKF čaj je skratka pre 3 koreniny harmonizujúce Pittu, a to koriander, kumín (rímsky kmín) a fenikel. Pripravuje sa tak, že 1 čajovú lyžičku z každej koreniny zalejete 500ml vody, prevaríte na miernom ohni, precedíte do pohára, necháte vychladnúť na izbovú teplotu a počas celého dňa popíjate.
Mätový čaj
Mäta patrí medzi ochladzujúce bylinky, preto je vhodným parťákom počas celého leta. Chladivý pocit mätového čaju vám pomôže nájsť úľavu od pálenia záhy a refluxu kyseliny. Lístky mäty tiež podporujú trávenie a kontrolujú zápach z úst. Vychladený mätový čaj na izbovú teplotu môžete popíjať počas celého dňa.
Voda z koriandrovej vňate
Koriander je súčasťou KKF čaju a je to jedna z najlepších korenín pre horúcu Pittu. Použiť môžete aj čerstvú vňaťku koriandra, ktorú len zalejete horúcou vodou, necháte vychladiť na izbovú teplotu a počas celého dňa popíjate.
Cmar
Cmar je veľmi obľúbeným nápojom pri chudnutí. Cmar obsahuje aj kyselinu mliečnu, ktorá neutralizuje kyselinu a prináša úľavu pri prekyslení. Kyselina mliečna ďalej pokrýva výstelku žalúdka, upokojuje podráždenie a zmierňuje reflux. Cmar konzumujte pred jedlom alebo aspoň hodinu po jedle. Na zvýšenie účinku cmaru ho môžete posypať rozdrvenou rímskou rascou a koriandrovou vňaťkou.
Šťava z aloe vera
Aloe vera je skvelým zdrojom živín. Zelená rastlina obsahuje 75 účinných látok. Je alkalická, čo pomáha znižovaní pH v tele. Navyše ma skvelé antioxidačné a protizápalové účinky. Upokojuje podráždenú sliznicu žalúdka a problémy s trávením. 100% aloe vera šťavu odporúčam pri prekyslení piť každé ráno na lačno (20-30ml).
Jaggery
Nahraďte klasický cukor zdravšou variantou. Pre Pittu je veľmi vhodný kokosový cukor alebo Jaggery cukor. Jaggery je surový trstinový cukor a je to jeden z najkvalitnejších cukrov na trhu. Je bohatý na horčík, ktorý pomáha pri trávení tým, že zvyšuje silu čriev a znižuje kyslosť žalúdka. Pri prekyslení žalúdka môžete požuť kúsok jaggery pred jedlom, aby ste obmedzili kyslosť.
Dajte si pozor na tipy na internete, ktoré podľa ajurvédy nefungujú
Škorica – môže zvýšiť pocit pálenia v žalúdku
Zázvor – nemusí vyhovovať všetkým a môže problém zhoršiť
Klinček – je pálivé korenie a nerobí dobre každému
Jablčný ocot – je kyslý a môže spôsobiť pocit pálenia v hrudníku
TIP: Zaujíma vás ajurvéda? Spoznajte všetky princípy ajurvédy v kurze: Online ajurvéda pre moderného človeka. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a budete ich vedieť aplikovať na sebe aj svojej rodine. Vaše poznatky môžete prehĺbiť ajurvédskou diagnostikou.
Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom, ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Napriek tomu verím, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Comments