Keď prídete do kontaktu s ajurvédou, ako prvé sa zoznámite s tromi dóšami - Váta, Pitta a Kapha. V organizme majú dóše svoju úlohu – Váta je energiou pohybu, Pitta je energiou premeny a Kapha je energiou rastu a spájania. Pozrime sa bližšie na Váta dóšu a jesenné obdobie, ktorému Váta vládne.
Dóšická teória - Čo je Váta dóša a ako sa prejavuje?
Podľa ajurvédy je každý človek tvorený kombináciou piatich prvkov: priestor, vzduch, voda, oheň, zeme. Tieto prvky sa v tele spájajú a vytvárajú tri typy energií nazývané dóše – Váta, Pitta a Kapha. Tak ako má každý človek odlišné odtlačky prstov, má aj individuálnu dóšu, konštitúciu. Teda špecifickú kombináciu fyzických, mentálnych a emocionálnych charakteristík.
Váta predstavuje vitalitu a riadi všetky pohybové procesy na mikrocelulárnej a makroskopickej úrovni – od žmurkania očných viečok až po pohyby svalov. Táto forma energie je tiež zodpovedná za obeh, dýchanie a nervový systém. Váta je kráľovnou dóš. Ak je v rovnováhe Váta, tak aj Pitta a Kapha. Váta je základom nášho pocitu pohody, a preto je udržiavanie tejto dóše v rovnováhe také dôležité.
Charakteristika Váta dóše
Typy Váta sú výnimočne kreatívne, komunikatívne a prekypujúce nápadmi. Ľahko sa nadchnú, ale už po krátkom čase ich rozptýli niečo nové. Rýchlo sa učia a rýchlo zabúdajú. Ľudia s konštitúciou Váta majú jemnú štruktúru kostí a sú prirodzene štíhli. Ich pokožka býva suchá a drsná. Sú fyzicky veľmi aktívni, ale rýchlo sa vyčerpajú. Chuť do jedla a trávenie majú premenlivé. Často trpia studenými rukami a nohami. Typy Váta milujú sladké, kyslé a slané jedlá.
Čo sa stane v prípade zvýšenia Váty?
Váta sa nachádza na rôznych miestach tela, hlavným sídlom je hrubé črevo. Ak sa v tele nadmerne hromadí Váta, hromadí sa aj v týchto oblastiach. Výsledkom nahromadenej Váty je úzkosť, strach, stres, nespavosť, bolesti kĺbov, rôzne nervové problémy či zápcha a plynatosť.
Každá dóša prevláda aj v určitej časti dňa a v určitom ročnom období. V ajurvédskej praxi je dôležité poznať rytmy prírody, vedieť sa s nimi pohybovať a prispôsobovať sa im. Obdobie Váty je jeseň, preto sa na jeseň začína aj u každého človeka začína prirodzene zvyšovať Váta (začínajú nám praskať kĺby, môžeme pociťovať nepríjemné pocity, mať problém so spaním alebo s trávením). Ajurvédska medicína ponúka niekoľko účinných spôsobov, ako vyvážiť prebytok Váty a začať počas tohto obdobia prosperovať.
Harmonizácia Váty
Ľudia s dóšou Váta by mali jesť pravidelne 3-krát denne zahrievajúce jedlá. Dôležité je piť po celý deň teplé nápoje. Jedlá sú ideálne prevažne teplé a zelenina by mala byť tepelne upravená. Je potrebné sa vyhýbať stimulujúcim aj sýteným nápojom. Vhodné sú všetky teplé, tekuté, mastnejšie, vyživujúce a dobre uvarené zeleninové jedlá. Nič suché, dráždivé, ani studené z chladničky.
Udržujte sa po celý deň v teple.
Vyhýbajte sa studeným, mrazeným alebo surovým potravinám.
Vyhýbajte sa extrémnemu chladu.
Jedzte pravidelne a len teplé jedlá.
Uprednostňujte zahrievajúce koreniny, ako je zázvor či škorica.
Dodržujte pravidelný stravovací režim.
Doprajte si dostatok odpočinku.
TIP: Zaujíma vás ajurvéda? Našli ste sa vo Váta dóši? Spoznajte všetky princípy ajurvédy v kurze: Online ajurvéda pre moderného človeka. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a budete ich vedieť aplikovať na sebe aj svojej rodine. Vaše poznatky môžete prehĺbiť ajurvédskou diagnostikou.
Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom, ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Napriek tomu verím, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.
Commentaires